De plantdag, de vijver èn ons tiny house

Op een zaterdagochtend in februari staan ze daar met z'n allen...een twintigtal mensen; kinderen van alle leeftijden, vrouwen, mannen, jong en wat ouder. Ze zijn hier om te helpen onze jonge bomen en struiken te planten. Dit is de eerste plantfase van de kruinlaag en in het najaar volgt de tweede fase.

Met schop en kruiwagen èn een voorraadje planten vertrekken ze in kleine groepjes naar een hoek op het perceel om elkaar tegemoet te werken en op deze manier het weiland af te rasteren door het planten van een haag. Deze haag biedt straks, eenmaal groter, broedplaatsen voor allerlei dieren, het geeft de rest van de aanplant beschutting van wind en schermt ons wat af voor de buitenwereld. Dat laatste is vooral om bezoekers van Hartenboeren een plek te bieden in de rust en luwte van de natuur. In je eentje zou dit een tijdrovende klus zijn maar met deze groep is de klus in een paar uur geklaard. Na een dag hard werken en een heerlijke lunch is er niet alleen een haag geplant maar zijn er notenbomen, kersen, appels, peren, elzen, lindes en nog veel meer de grond in gegaan. Voelbaar is de betrokkenheid, de interesse voor voedselbossen maar ook de gezamenlijke liefde voor de natuur.

De vijver was eerder deze maand al voorzien van zeil zodat deze gevuld kon worden met regenwater. Er is aardig wat water uit de lucht komen vallen en het grondwater is langzaamaan ook weer wat op peil. Door middel van een filtersysteem wordt deze watervoorziening straks ons drinkwater.

We hadden graag het plastic op de tunnelkas gespannen met aan weerszijden goten om ook dit water op te vangen voor gebruik maar daar moet het even windstil voor zijn en droog.

Vorige week gingen we op bezoek bij Gijsbert, de bouwer van ons tinyhouse. Ook hij maakt een pas op plaats vanwege het weer en we zien hoe staal, kozijnen en houten wanden her en der verspreid in zijn werkplaats staan. Nu nog losse delen maar zodra het weer het toelaat kan er een casco constructie van gemaakt worden.

Er zijn ook voordelen want Peter kan de plankenvoorraad branden die straks gebruikt worden aan de buitenkant van ons Tinyhouse. Net als de mobiele keuken passen we deze wandbekleding ook toe op het huisje om eenheid te creëren.

terug